Στήριξη του έργου κατασκευής του "Metropolitan Business Center" στη Θεσσαλονίκη

Στήριξη του έργου κατασκευής του "Metropolitan Business Center" στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 5167/26.01.2010

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού και Τουρισμού

Σχέδιο στα χαρτιά παραμένει το "Metropolitan Business Center", ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα γραφείων και εμπορικών καταστημάτων, του κατασκευαστικού ομίλου «Μεντεκίδης Α.Ε.», που προβλέπεται να κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο της εταιρείας έκτασης 16 στρεμμάτων στη δυτική είσοδο της πόλης της Θεσσαλονίκης  δίπλα στο "Fix".

 

Η έναρξη των εργασιών του κτιρίου εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς απαιτείται σχετική άδεια αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία ακόμα και σήμερα δεν έχει εκδοθεί.

Στην καθυστέρηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών συνετέλεσαν τόσο οι εθνικές εκλογές, όσο και η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Ωστόσο, ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου παραμένει η καθυστέρηση ορισμού προσώπων στην Γενική Γραμματεία του Υπουργείου, αλλά και η καθυστέρηση στη συγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στη δρομολόγηση των διαδικασιών έναρξης των εργασιών κατασκευής ενός έργου ανάπτυξης ιδιωτικού χαρακτήρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, αύξησης της ανεργίας, κρίσης του κλάδου της οικοδομής οι γραφειοκρατικές εκκρεμότητες κρατούν σε ομηρία ένα μεγάλο έργο ανοικοδόμησης, που προβλέπεται να απασχολήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί δηλαδή, 500 περίπου εργαζομένους. Πρόκειται για επένδυση ύψους 100 εκατ. Ευρώ, καθώς η αξία του οικοπέδου και το κόστος του έργου εκτιμώνται στα 50 εκατ. Ευρώ το καθένα, ενώ παράλληλα με την παροχή εργασίας σε 500 ανθρώπους, η έναρξη των εργασιών θα σηματοδοτήσει παράλληλα πηγή εσόδων για το κράτος μέσω των εισφορών του ΙΚΑ, αλλά και του  Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Ο κατασκευαστικός όμιλος «Μεντεκίδης Α.Ε.» για την πραγμάτωση του έργου έχει εκπονήσει και καταθέσει στην Πολεοδομία Θεσσαλονίκης τις προβλεπόμενες μελέτες, ενώ παράλληλα έχει δεσμεύσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Οι απαραίτητοι έλεγχοι αρμοδιότητας της Πολεοδομίας έχουν ολοκληρωθεί, ενώ από τις αρχές του Νοεμβρίου 2009 εκκρεμούν η εισήγηση της ΔΙΝΕΣΑΚ και η γνωμάτευση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, με αποτέλεσμα να παραμένει δεσμευμένη η έναρξη των εργασιών του έργου επ΄ αορίστου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει τόσο η χορήγηση σχετικών αδειών-γνωματεύσεων από υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αναφορικά με την εξέλιξη των διαδικασιών κατασκευής του συγκροτήματος της κατασκευαστικής εταιρείας «Μεντεκίδης Α.Ε.»;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες, για να μπορέσει να ξεκινήσει η κατασκευή ενός έργου που προβλέπεται να στηρίξει τόσο την τοπική όσο και την εθνική οικονομία;

- Σκοπεύει να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε ελέγχους αναφορικά με τις  διαδικασίες και τα χρονικά περιθώρια ελέγχου υπηρεσιών της αρμοδιότητάς του, όπως οι Εφορείες Νεωτέρων Μνημείων και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, που αφορούν την οικοδομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σήμερα σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση πλήττει τον κλάδο και χρήζει στήριξης;

 

Απάντηση Υπουργείου